OHJELMISTO

Anipunk: animaatioelokuvasarja

ANIPUNK

– animaatioita pimeyden voimia vastaan –

Varokoot ihmissyöjähämähäkit ja kerrostalonkorkuiset kyborgit! Näiden animaatiosankareiden mielenhallinnassa ja miekkailukyvyissä on epätavallista potkua.

pe 9.2. Yoshiaki Kawajiri: DEMON CITY SHINJUKU (1988)

pe 23.2. René Laloux: LES MAÎTRES DU TEMPS (1982)

pe 8.3. Yoshiaki Kawajiri: WICKED CITY (1987)

pe 22.3. Katsuhiro Ōtomo: Akira (1988)

pe 5.4. Ralph Bakshi: FIRE AND ICE (1983)

pe 3.5. Katsuhiko Nishishima: PROJECT A-KO (1986)

pe 17.5. Mamoru Oshii: GHOST IN THE SHELL (1995)

 

DEMON CITY SHINJUKU

Tulevaisuus on salamoiva ja täynnä demoneja. Mutta ei se mitään, reippaat yläkoululaiset ovat puumiekka tanassa valmiina pelastamaan meidät kaikki. Taistelussa hirviöitä vastaan ei säästellä tulikiveä eikä teinien kyyneleitä.

Yliluonnollisen maanjäristyksen murskaama Shinjukun aseman länsiportti näyttäytyy Yoshiaki Kawajirin ohjaamassa animeseikkailussa helvetin esikartanona, jota kansoittavat kieroutuneimmat sielut. Vapaasti japanilaista, kristillistä ja kreikkalaista mytologiaa seikoittelevan keitoksen lisämausteena nähdään lonkeroita fetisoivia syleilyjä.

pe 9.2. klo 19.00
Yoshiaki Kawajiri:
DEMON CITY SHINJUKU
(1988) DCP

 

LES MAÎTRES DU TEMPS

Oudoimmilla ja kauneimmilla planeetoilla tapahtuu psykedeelisen tieteisanimaation klassikkoseikkailu. Telepatia, valoaseet ja avaruusoliot kietoutuvat lonkeroina yksin planeetalle jääneen lapsen ympärille. Häntä etsivän aluksen miehistö kohtaa matkallaan yhä mielikuvituksellisempia haasteita, kunnes itse aikakin alkaa vääntyä sijoiltaan.

Ohjaaja René Laloux ja piirtäjä Moebius kuuluvat eurooppalaisen tieteisfantasian suurimpiin nimiin. Tajuntaa laajentavien interplanetaaristen kuvitelmien lisäksi kuvastossa on meditatiivista seesteisyyttä ja perinteistä ranskalaistunnelmaa. Avaruudessa tupruaa tupakka ja raikaavat tunteikkaat laulut.

pe 23.2. klo 19.00
René Laloux:
LES MAÎTRES DU TEMPS
(1982) DCP

 

WICKED CITY

Demonientäyteinen animaatio tihkuu, räiskyy ja luikertelee seksiä ja väkivaltaa. 80-luvun viileät aurinkolasit eivät voi peittää maailmanlaajuisen hätätilan Tokioon tuomaa yliluonnollista taistelua.

Vaikka vuosituhannen vaihteeseen sijoitettu tulevaisuus on ehkä jo menneisyyttä, ei meillä vieläkään ole näin äimistyttäviä kykyjä lahdata ylivoimaisia vihollisia. Yoshiaki Kawajirin ohjauksessa ihmisten ja demonien rauhanneuvotteluita vartioi karskin myyntimiehen kaverina kuumottavan kaunis pitkäkyntinen demonitar. Hengen voimien kipunoivassa säteilyssä sankaripari pistää elämänsä likoon manalan irvokkaimpia otuksia vastaan.

pe 8.3. klo 19.00
Yoshiaki Kawajiri:
WICKED CITY
(1987) DCP

 

AKIRA

Tietoisuutta taivuttavat mutaatiot kiemurtelevat koneistoihin ja kudoksiin klassikkoanimessa. Nuorison moottoripyöräjengi kolmannen maailmansodan jälkeisessä Neo-Tokiossa törmää sotilaiden, vallankumouksellisten, terroristien ja fanaatikkojen lisäksi yliluonnollisiin mielenvoimiin, jotka ovat karata käsistä.

Katsuhiro Ōtomon oman sarjakuvansa pohjalta ohjaama psykedeelinen toimintaseikkailu iskee yhä atomipommin voimalla, vaikka sen profetoima tulevaisuuden vuosiluku ohitettiin jo. Jos Akiran restaurointikierros elokuvateattereissa meni pandemian tuoksinassa ohi, nyt on hyvä hetki tarttua tilaisuuteen.

pe 22.3. klo 19.00
Katsuhiro Ōtomo:
Akira
(1988) DCP

 

FIRE AND ICE

Pakarat jännittyen treenatut ihmisvartalot kiipeävät karkuun irvistelevää lähilajitoverien laumaa. Jääpalatsiinsa linnoittautuneet demonit jakavat psykokineettisiä käskyjä, ja jättiläismustekalan lonkerot kiristävät otettaan, mutta tulen ja laavan kuninkaalliset miekkailevat sitkeästi vastaan.

Esi- tai jälkihistorialliseen stonepunk-tyyliin toteutettu maalauksellinen animaatioseikkailu näyttää paikoitellen vapaapainiottelulle. Fritz the Cat aikuisten animaation ohjaaja Ralph Bakshi ja scifi-piirtäjä Frank Frazetta halusivat rotoskooppitekniikkaa hyödyntäen piirrettyjen seksikkäiden taistelijioiden avulla hypätä Conan Barbaarin suosion synnyttämille fantasia-aalloille.

pe 5.4. klo 19.00
Ralph Bakshi:
FIRE AND ICE
(1983) dig.

 

PROJECT A-KO

Koulutyttö A-ko on vahvempi kuin mikään teräspalkki tai miehekkäältä naiselta näyttävä avaruusolento. Tulevaisuuden kaupungissa, jota lähes kaikki aiemmat asukkaat tappanut ufon törmäys ei nujertanut, A-ko käy koulua tovereidensa B-kon ja C-kon kanssa.

Katsuhiko Nishijiman ohjaama animaatio tasapainottelee teini-iän tulvaporteilla tyttöjen välisen ystävyyden ja orastavien lesbovibojen välillä. Koulupäivät ovat täynnä tappeluja, jotka muuttuvat aina vain yliampuvammiksi, kunnes lopulta saavuttavat planetaariset mitat.

pe 3.5. klo 19.00
Katsuhiko Nishishima:
PROJECT A-KO
(1986) dig.

 

GHOST IN THE SHELL

Konetuliaseella räiskivä keinotekoisen kaunis naisvartalo on vain kuori sen sisällä asustavalle haikealle aaveelle. Tietoverkon piuhat tunkeutuvat kyborgikehoihin pistokkeiden kautta vanhan kaupungin tulvaveden valtaamissa sokkeloissa. Takaa-ajot ja väijytykset kolhivat hakkeria jahtaavien erikoisagenttien virtapiirejä armotta.

Ikisuosikiksi noussut animaatio kuuluu Mamoru Oshiin rakastetuimpiin ohjauksiin. Vuosien myötä kulttielokuvan asema anime-kaanonissa on vain vahvistunut. Nyt elokuva nähdään uutena restauraationa. Futuristisen suurkaupungin pilvenpiirtäjät ja liejuiset kujat häikäisevät koko digitaalista ja perinteistä piirrostekniikkaa yhdistelevässä komeudessaan.

pe 17.5. klo 19.00
Mamoru Oshii:
GHOST IN THE SHELL
(1995) dig.

Ohjelmiston muutokset ovat mahdollisia.

Näytösliput

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Anipunkpassi
40,00
20 saatavilla