OHJELMISTO

Gaspar Noé -kesä: Irreversible – Straight Cut

Night Visionsin ja WHS Teatteri Unionin riemukkaan Gaspar Noé -kesän käyntiin polkaissut Irreversible oli ohjaajansa kansainvälinen läpimurtoelokuva. 2010-luvun loppupuolella auteur palasi sen pariin ja leikkasi teoksen täysin uuteen uskoon. Maailmanensi-iltansa elokuvan Straight Cut -versio sai heti Lux Æternan vanavedessä, Venetsian arvovaltaisella festivaalilla loppukesästä 2019.

Euroelokuvan supertähtien Monica Belluccin ja Vincent Casselin pääosittaman rakkaus- ja kostokertomuksen alkuperäisversion koukku oli siinä, että tarina kerrottiin käänteisessä järjestyksessä, lopusta alkuun. Straight Cutissa tapahtumat on ojennettu uudelleen niin, että juoni etenee kronologisesti. Noé on perustellut ratkaisua sillä, että näin elokuvan sisältö samalla sekä terävöittyy että muuttuu vielä entistäkin synkemmäksi.

Alkuperäinen elokuva on lyhentynyt muokkausprosessissa yli seitsemän minuuttia. Poistot olivat ohjaajan mukaan välttämättömiä uuden rakenteen sujuvoittamiseksi. Itsesensuurista ei kaikeksi onneksi ole kyse: vuorosanoja ei ole leikattu pois, kuten ei myöskään kuvaston graafisinta sisältöä.

On siis turvallista todeta, että Irreversibleä aiemmin kokemattomille se on omiaan aiheuttamaan inhon väristyksiä ja mahdollisesti ikuisia arpia myös Straight Cut -muodossaan. Pieteetillä toteutettu uusi jäsentely ja joidenkin ohjaajan silmissä turhiksi muuttuneiden kuvien poistaminen puolestaan takaavat sen, että Staight Cutilla on annettavaa myös alkuperäisversion läpikotaisin tuntevalle katsojalle.

 

Traileri: https://youtu.be/ZoDtJjqkfxU

a.k.a. Irréversible – Inversion Integrale

86 min

Ranska 2019

Ohjaus, käsikirjoitus ja leikkaus: Gaspar Noé

Tuotanto: Christophe Rossignon

Kuvaus: Benoît Debie, Gaspar Noé

Musiikki: Thomas Bangalter

Rooleissa: Monica Bellucci, Vincent Cassel, Albert Dupontel, Jo Prestia, Philippe Nahon

Formaatti: DCP

Kieli: ranska, tekstitys englanti / LANGUAGE: Dialogue in French, subtitles in English.

Ikäraja: 18, anniskelunäytös

IN ENGLISH

”Why this film? Because the original was told backwards and many viewers, swamped by the anticlockwise structure of the editing, didn’t understand certain aspects of the story. Presented clockwise, everything is clear and also darker. No dialogues have been cut, nor have any events in the story. Which is why this version is called Straight Cut. Until now, Irréversible was a deliberate puzzle. Now it’s a diptych, like an old record whose B side is the less conceptual mix of the track on side A, but this time with voices that are more audible, rendering the meanings of the words more fatalistic.

You will see. Time reveals all things.”

Gaspar Noé

”The linear structure allows you to empathise with the characters in a different way”

Paddie Thompson / HeadStuff

Irreversible – Straight Cut isn’t just a simple re-edit of the film. It’s something much, much more.”

Charles Barfield / The Playlist

Liput: 12€, Noe -kesäpassi 45€

ke 17.7. IRREVERSIBLE THEATRICAL CUT
la 27.7. CLIMAX
to 8.8. LUX AETERNA
ke 14.8. IRREVERSIBLE STRAIGHT CUT
to 22.8. VORTEX

Tickets

The numbers below include tickets for this event already in your cart. Clicking "Get Tickets" will allow you to edit any existing attendee information as well as change ticket quantities.
Näytöslippu
12,00
39 available