OHJELMISTO

Sampo festivaalit: Darkroom

Lutkovno Gledalisce Ljubljana (Slovenia): Darkroom

Darkroom on esine-musiikkikabaree, joka perustuu Hans Christian Andersenin satuun Vakaa tinasotamies. Tarinaa pidetään yhtenä Andersenin tunnetuimmista, mutta myös ensimmäisenä, joka ei perustu kirjalliseen lähteeseen tai kansansatuun. Siten se merkitsee kirjailijan varsinaisen luomiskauden alkua. Vakaa tinasotamies on kirjoitettu lähes 200 vuotta sitten, ja sitä on mukautettu useita kertoja, myös balettiesityksiin ja elokuviin.

Andersen elävöittää mielikuvituksessaan kukkia, kuppeja ja pienoispatsaita antamalla niille oman ominaispiirteen. Jos kukka kukoistaa, se on omahyväinen. Tässä suhteessa Andersenin ilmaisu on selvästi nukkemaista, sillä hänen esineensä toimivat aina subjekteina. Jos sotilas putoaa hyllyltä, hän putosi koska halusi paeta.

Samalla tavoin Darkroom tutkii esineiden piirteitä niiden näkökulmasta ja herättää ne eloon alkukantaisella tavalla. Rytminen teksti ja ilmeikkäät musiikilliset kohdat ja fraasit kudotaan aktiiviseen suhteeseen esineiden kanssa, samalla luoden suhde minimalismin ja kakofonian välille, sekä kontrasteja teeseremonian tunnelman ja materiaalin elävän animaation välille. Andersenin tavoin esitys altistaa sotilas-katsojansa maan, ilman, veden ja tulen elementeille, mutta sijoittaa ne valokuvausstudioon, pimeään huoneeseen.

Tässä pimiössä esineet, animaattorit ja katsojat jättävät muistojälkiä kaupunkinsa tapahtumista ja Andersenin tarinoista. Jäljet kehittyvät sitten kirjaimellisesti silmiemme edessä ja solmivat uusia suhteita. Ne ilmenevät graniittipäällystekivien, lyijylusikoiden, hylättyjen tölkkien ja ruuvien väliin. Katso maailmaa tinasotilaiden näkökulmasta, jotka eivät koskaan halunneet olla sotilaita.

Esityksessä on käytetty osia Andersenin sadusta Vakaa Tinasotamies (käännös sloveniaksi Janez Gradišnik (Epta 1997)).

Kirjoittanut: Matija Solce

Ohjaus, adaptaatio, musiikki: Matija Solce

Taide: Tomáš Žižka, Nerea Cuesta Garcia

Dramaturgia: Jelena Sitar, Benjamin Zajc

Musiikin toinen tekijä: Filip Šebšajevič

Apulaisohjaaja: Tončica Knez

Lavastusassistentti: Katarina Planinc

Valosuunnittelu: Kristjan Vidner

Rekvisiitan teknologia: Zoran Srdić, Olga Milić

Näyttämöllä: Asja Kahrimanović Babnik, Gašper Malnar, Miha Arh, Filip Šebšajevič g.a.

Näyttämöpäällikkö ja äänisuunnittelija: Aleš Erjavec

Tuottaja: Alja Cerar Mihajlović

Valot: Kristjan Vidner

Näyttämöteknikko: Sašo Kitič

Nuket, lavastuksen ja pukujen rakentaminen: Olga Milić, Iztok Bobić, David Klemenčič, Sandra Birjukov, Marjetka Valjavec, Nerea Cuesta Garcia, Blaž Vrhovec, Uroš Mehle, Zoran Srdić

Teatteri Union, Siltavuorenranta 18

Ke 23.8.2023 klo 19.30
To 24.8.2023 klo 19.30

Ikäsuositus: 15+
75 min
Liput 22€/16€

https://sampofestival.fi